Onlangs ontving ik van Transcontinenta, officieel importeur van Tamron in Nederland, het het verzoek of ik een review wilde doen van de Tamron 17-35mm f/2.8-4 Di OSD en deze Tamron 35-150mm f/2.8-4.0 Di VC OSD. Inmiddels heb ik beide lenzen een week in mijn bezit gehad en ben ik meerdere keren onder verschillende omstandigheden ermee op pad geweest. Hieronder een verslagje van mijn ervaringen uit de praktijk met de lenzen.

Tamron 35-150mm f/2.8-4.0 Di VC OSD

Hoewel ik beide objectieven tegelijkertijd en door elkaar heb getest richt deze review zit specifiek op de Tamron 35-150mm f/2.8-4.0 Di VC OSD. Ik fotografeer graag op groothoek maar was aangenaam verrast door de bruikbaarheid van het bereik van 35-105 mm. Daardoor vullen beide objectieven elkaar perfect aan. Ik ben gaan fotograferen zoals ik gewend ben en heb geen enkele keer het gevoel gehad dat ik ergens te weinig mm’s had of niet wijd genoeg. Deze combinatie is een compacter en lichter alternatief voor de 15-30, 24-70 en 70-200 2.8 G2 trinity serie.

6,0 sec, f 11, ISO 100, 122 mm

Bouw

Het eerste wat opvalt is de bouwkwaliteit, solide en robuust voelt alsof ie tegen een stootje kan. Persoonlijk vind ik het ook een mooie lens en hij voelt ook erg goed in combinatie met de body (Nikon D800). Ook vind ik de ‘cleane’ matte zwarte afwerking erg mooi. Wat opvalt zijn de twee grote knoppen aan de zijkant, door de grootte zijn deze ze erg gemakkelijk te bedienen. 

Vibration Compensation

Altijd fijn als een lens dit heeft, het is echt merkbaar als hij aanstaat en zeker op 150 mm bijna onmisbaar. Je kunt gerust uit de hand op 1/30e fotograferen en dan nog steeds scherpe beelden verwachten. 

1/60, f 4, ISO 1600, 130 mm

Scherpte

Het objectief is moeiteloos scherp te krijgen en de autofocus werkt snel en accuraat. Ik ben geen echte pixelpeeper maar op 100% kan je de kleinste details goed zien en dat is voor mij voldoende. 

1/160 sec, f 8, ISO 1100, 150 mm

Zoombereik

Ik ben erg te spreken over het zoombereik van deze lens. 35 mm is toch nog wijd op fullframe en als je dan helemaal kunt inzoomen naar 150 mm is dat een luxe. Helemaal voor als je een wat krappere compositie wilt maken. Een van de dingen van een lens als dit is natuurlijk dat je lekker kan fotograferen met een kleine scherpte diepte. De achtergrondonscherpte is heerlijk rustig en daar kan je een mooi dromerig effect mee creëren. Hierdoor deze lens ook zeer geschikt voor portretten. Maar ook als everyday walkaround lens is het een fijn objectief om op je body te hebben. Een klein minpuntje is dan wel dat je op 150 mm je grootste diafragma opening f4 wordt. Dat houdt wel in dat deze lens veel minder weegt van bijvoorbeeld de 24-70 2.8 G2 versie.

1/50 sec, f 16, ISO 140, 46 mm

Flare

De meeste lenzen hebben in meer of mindere mate last van flare. Als je tegen een felle lichtbron in fotografeert heb je dan last van interne reflecties van de lens. Dit uit zich in gekleurde cirkels/vormen in het beeld tegenover de plaats waar de felle lichtbron is. De lens gaat redelijk om met dat soort reflecties. Tot nu toe heb ik wel wat blauwe en groene vlekken gezien die soms redelijk eenvoudig in Lightroom te corrigeren waren. 

Een ander punt dat ik waar ik benieuwd naar was is wat voor soort sunstar het objectief geeft. Ik heb enkele dagen moeten wachten voordat ik daar uitsluitsel over kreeg omdat het weer niet echt lekker meewerkte. Uiteindelijk gaf de Tamron (bij felle lichtbronnen en f13 of hoger) een mooie sunstar met 18 punten.

1/40 sec, f 16, ISO 900, 35 mm

Conclusie

Een fijn objectief, is goed in balans met de body, geeft een goed gevoel dat ie tegen een stootje kan (ik ben meestal niet heel voorzichtig met mijn lenzen) En de lens geeft frisse scherpe beelden, het zoombereik is top en je krijgt veel waarde voor je geld. Het objectief is mijns inziens uitermate goed geschikt voor reportage en portret fotografie. Ook is het niet erg om met deze lens in je tas of om je nek een stukje te moeten lopen. Al met al heb ik de lens een week in mijn bezit gehad en ik raakte er snel aan verknocht. Jammer dat hij teruggestuurd moest worden…

1/400 sec, f 3,8, ISO 100, 122 mm

Pluspunten

• Goede beeldkwaliteit

• Uitstekend zoombereik

• Snelle autofocus

• Degelijk

• Stof- en vochtbestendig

• Beeldstabilisatie

Mocht je deze, of andere lenzen van Lensbaby, Samyang, Tamron of Zeiss willen proberen kun je natuurlijk gebruikmaken van www.probeerservice.nl 

1/4000 sec, f 4, ISO 100, 150 mm
Close
Go top
error: Content is protected !!