Onlangs ontving ik van Transcontinenta, officieel importeur van Tamron in Nederland, het het verzoek of ik een review wilde doen van de Tamron 17-35mm f/2.8-4 Di OSD en de Tamron 35-150mm f/2.8-4.0 Di VC OSD. Inmiddels heb ik beide lenzen een week in mijn bezit gehad en ben ik meerdere keren onder verschillende omstandigheden ermee op pad geweest. Hieronder een verslagje van mijn ervaringen uit de praktijk met de lenzen.

Tamron 17-35mm f/2.8-4 Di OS

Hoewel ik beide objectieven tegelijkertijd en door elkaar heb getest richt deze review zit specifiek op de Tamron 17-35mm f/2.8-4 Di OSD. In januari mocht ik de Tamron 10-24mm F/3.5-4.5 DI II VC HLD uitproberen. Groothoek is wel een beetje mijn ‘ding’ ik merk dat ik vaak snel naar een groothoek grijp om de diverse elementen te ordenen tot een gebalanceerde compositie. Maar ze vullen elkaar perfect aan. Ik ben gaan fotograferen zoals ik dat gebruikelijk doe en heb geen enkele keer het gevoel gehad dat ik ergens te weinig mm’s had of niet wijd genoeg. Deze combinatie is een compacter en lichter alternatief voor de 15-30, 24-70 en 70-200 2.8 G2 trinity serie.

1/2000 sec f 3,2 ISO 100 17 mm

Bouw

Het eerste wat opvalt is de bouwkwaliteit, solide en robuust voelt alsof ie tegen een stootje kan. Persoonlijk vind ik het ook een mooie lens en hij voelt ook erg goed in combinatie met de body (Nikon D800). Ook vind ik de ‘cleane’ matte zwarte afwerking erg mooi. Wat opvalt is de grote knop aan de zijkant, door de grootte is deze ze erg gemakkelijk te bedienen. 

1/125 sec, f 11, ISO 100, 17 mm (hdr beeld uit 7 opnames)

Scherpte

Een van de dingen die ik mij afvroeg was hoe scherp de lens zou zijn. Daar raakte ik zeker niet teleurgesteld in. Het objectief is moeiteloos scherp te krijgen en de autofocus werkt snel en accuraat. Ik ben geen echte pixelpeeper maar op 100% kan je de kleinste takjes van de bomen goed zien en dat is voor mij voldoende. Als landschapsfotograaf fotografeer ik meestal op wat kleinere diafragma-openingen en dat is ook waar de meeste lenzen het best presteren. Op f8 en f11 is hij superscherp maar ook op 17 mm en f2.8 is hij lekker scherp te krijgen. Langs de randen is het op de grotere diafragma’s iets minder maar dat is te verwachten. De laatste tijd experimenteer ik ook graag met een kleinere scherpte-diepte in mijn landschappen en dan is het fijn om de beschikking te kunnen hebben van diafragma 2.8 op 17 mm. 

1/25 f 4, ISO 100, 25 mm

Zoombereik

Ik ben erg te spreken over het zoombereik van deze lens. 17 mm is lekker wijd op fullframe en als je dan helemaal kunt inzoomen naar 35 mm is dat een luxe. Helemaal voor als je een wat krappere compositie wilt maken. Of iets minder het effect van de extreme groothoek wil benutten. Ook op 35 mm is de lens lekker scherp. Een klein minpuntje is dan wel dat je op 35 mm je grootste diafragma opening f4 wordt. Dat zorgt er wel voor dat deze lens slechts de helft weegt van bijvoorbeeld de 15-30 2.8 G2 versie.

1/6 sec, f 4, ISO 100, 17 mm

Flare

De meeste groothoek lenzen hebben last van flare. Als je tegen een felle lichtbron in fotografeert heb je dan soms last van interne reflecties van de lens. Dit uit zich in gekleurde cirkels in het beeld tegenover de plaats waar de felle lichtbron is. De lens gaat prima om met dat soort reflecties, als het er al is dan is het eenvoudig weg te krijgen in de nabewerking. Tot nu toe heb ik kleine reflecties gezien. Voor mij een erg fijne kwaliteit omdat ik regelmatig met sterk tegenlicht fotografeer.

Een ander punt dat ik waar ik benieuwd naar was is wat voor soort sunstar de lens geeft. Ik heb enkele dagen moeten wachten voordat ik daar uitsluitsel over kreeg omdat het weer niet echt lekker meewerkte. Uiteindelijk gaf de Tamron (bij felle lichtbronnen en f13 of hoger) een mooie scherpe sunstar met 14 punten.

1/13 sec, f 16, ISO 100, 17 mm (HDR van 7 opnames)

Chromatische aberratie

Oftewel kleurschifting. Objectieven van derden partijen zoals Tamron hadden altijd de reputatie dat ze meer last hadden van flare of chromatische aberatie. Dat laatste kenmerkt zich vooral door een blauwe/paarse of groen/magenta rand langs gebieden met een hoog contrast in de hoeken van het beeld. Natuurlijk is dit vaak te corrigeren in de nabewerking maar bij de Tamron 17-35mm f/2.8-4 Di OSD is dit allemaal erg goed onder controle. Ik kon bijna geen aberraties ontdekken! 

1/320 sec, f 8, ISO 800, 17 mm

Conclusie

Ik vind het een fijne lens, zit heerlijk op de body, geeft een goed gevoel dat ie tegen een stootje kan (ik ben meestal niet zo voorzichtig met mijn lenzen) En de lens geeft heerlijk frisse scherpe beelden, het zoombereik is top en je krijgt veel waarde voor je geld. Ook is het niet erg om met deze lens in je tas een stukje te moeten lopen. Al met al heb ik de lens een week in mijn bezit gehad en ik raakte er snel aan gehecht. Ik vond het erg jammer dat hij teruggestuurd moest worden…

Pluspunten

• Goede beeldkwaliteit

• Uitstekend zoombereik

• Snelle autofocus

• Degelijk

• Stof- en vochtbestendig

1/125 sec, f 8, ISO 640, 17 mm
Close
Go top
error: Content is protected !!