Ik had mij opgegeven voor de Zoom.nl Tamron testdag en verrast ontving ik een telefoontje dat ik was geselecteerd! Get beloofde een dag vol spektakel te worden. Lees hieronder mijn beleving van deze dag.

De dag begint goed, het weer en de weersverwachting zien er goed uit, dit wordt een leuke dag! Aangekomen bij Hotel New York, uiteraard eerst even kennismaken met de andere uitgenodigde fotografen onder het genot van een lekker kopje koffie. 

Rob van Keulen van Transcontinenta (de importeur van Tamron in de Benelux) geeft een korte introductie van de lenzen die we mogen gaan testen. Een beetje onder de indruk van de rij imposante lenzen vraag ik mij ineens af welke objectieven ik ook alweer had opgegeven om te testen. Gelukkig heeft Julia van Zoom.nl alles goed op een rijtje. 

Mijn dag begint met de Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD G2 Full-Frame. Dit is echt een objectief dat bovenaan mijn verlanglijstje staat. Hoe vaak krijg je dan de kans om hem eens uitvoerig te kunnen testen. Als iedereen zijn of haar objectief gekregen staan we natuurlijk te trappelen om naar buiten te gaan.

De lens voelt prettig op mijn gelegenheidsbody de Nikon D800. En al snel raak ik vertrouwd met de instellingen, het bereik van de lens en de camera. We volgen Rob op een wandeling door Rotterdam. De tocht voert langs alle fotogenieke plaatsen die in de buurt van Hotel New York liggen. Na 100 meter ben ik al meteen de laatste van de groep, met dit ‘speelgoed’ en op deze locatie met het geweldige licht voel ik mij een beetje ‘like a kid in the candy store’. Rotterdam is zeer fotogeniek en er wordt flink op los geschoten. Ik ben erg onder de indruk van hoe de lens presteert, het prachtige zonnesterretje als je het diafragma ‘knijpt’ en ook de superzachte achtergrond-onscherpte maakt indruk. Fijn om dat bij elkaar te hebben in één lens. Deze combinatie is perfect voor een wandeling door het prachtige Rotterdam. Het zoombereik van 24-70 is niet voor niets de ‘standaard’ op veel fullframes.  En in deze setting komt die helemaal tot zijn recht. Ook de supersnelle autofocus van de lens imponeert, accuraat, snel, stil en probleemloos. De wandeling voert langs de iconische Erasmusbrug, naar ‘de Hef’ en onderweg naar de Kubuswoningen doen de freerunners alvast wat warming-ups, dat belooft wat voor straks. Bij de kubuswoningen aangekomen wordt er van lens gewisseld en met frisse tegenzin geef ik de lens aan een collega-fotografe die er verder mee mag ‘spelen’. 

Ik mag de Tamron 10-24mm F/3.5-4.5 Di II VC HLD APS-C op mijn oude vertrouwde D7100 zetten en als iedereen is voorzien gaat de tocht verder richting de Markthal. Ik kan nu erg goed het verschil in gewicht voelen tussen de fullframe 24-70 op de D800 en de APS-C van de D7100 met de 10-24. Deze combinatie ligt mij erg goed, ik ben een groothoek-fan en ben gewend veel in groothoek te schieten. Op een locatie als de markthal moet je dan wel voorzichtig zijn met de vervorming die zo’n groothoek met zich meebrengt. Het objectief presteert prima, focust lekker, ook in wat minder licht maar ook buiten staat hij zijn mannetje. Eenmaal uit de markthal is het zaak op tijd voor de lunch weer bij Hotel New York te zijn. Een hele klus met een schietlustige groep fotografen onderweg wordt er regelmatig gestopt, uiteraard ook bij de iconische Erasmusbrug. Ook is het leuk om onderweg te praten met de andere deelnemers, ontdekken wat zijn graag fotograferen, kennis uit te wisselen en vrienden maken. Uiteindelijk blijkt de terugweg te kort om alle verhalen uit te wisselen. In Hotel New York wacht een heerlijke lunch op ons en er wordt druk gepraat over en weer, er hangt een gezellige sfeer. Tijdens de lunch wordt er opnieuw van objectief gewisseld. 

Na de lunch ‘mogen’ we weer naar buiten. In de nabije omgeving van Hotel New York vertonen de freerunners hun kunsten. Ik heb inmiddels de machtige Tamron SP 15-30mm F/2.8 Di VC USD G2 Full-Frameop de D800. Dit objectief staat bekend om de weinige vervorming en snelle autofocus. Erg handig als je mensen moet fotograferen die onverwachte capriolen maken. Het objectief voelt massief op de body. Het focust razendsnel en stil, ik moet soms even checken maar dan heeft het objectief al gefocust. De heren van Snapmasters blijken onvermoeibaar, de ene na de andere backflip. ‘Oh sorry ik heb hem gemist, kan je die nog een keer doen?’ En keer op keer doen zij hun ding. Met de groothoek kon ik goed dichtbij komen om zo vanuit een laag standpunt de hoogte van de sprongen te accentueren. Het weer en het licht doen fantastisch mee, de zon komt steeds lager en ik begin het zowaar heet te krijgen. Alle fotografen zijn helemaal los. ‘Kan je nog een keer over mij heen backflippen als ik hier op de grond lig?’ hoor ik iemand vragen. De freerunner kom direct na zijn sprong terug en vraagt; ‘en hoe ziet het eruit? aah tof!!!’

Er wordt wat gedronken en voor de laatste keer vandaag van lens gewisseld. Dit keer krijg ik de compacte en lichtsterke Tamron 35-150mm vc osd Full-Frame. In eerste instantie lijkt het een nogal vreemd zoombereik 35-150 maar eenmaal met het objectief aan de slag blijkt het verassend effectief. Het is een geweldige lens die erg goed is in de snelle acties van de freerunners. Lekker inzoomen naar 150 mm en dan krijgt de achtergrond een heerlijke onscherpte. Ook dit objectief heeft een snelle snappy focus. Ook de stabilisatie werkt top helemaal op 150 mm! De freerunners zijn nu helemaal op stoom en in het prachtige avondlicht gaan ze nu flink los. Als ik door mijn zoeker twee freerunners een backflip zie maken met op de achtergrond de Erasmusbrug begint het veel te lijken op een commerciele shoot voor een sportmerk. De 35-150 groeit in korte periode uit tot een van mijn favorieten van de dag. Maar ook hier komt aan alle goede dingen een eind en we moeten weer terug naar Hotel New York.

Conclusie

Een topdag met topspeeltjes op een toplocatie met toptalenten, leuke mensen en supermooi licht… Tja wat wil je nog meer… Mijn favoriete objectieven van de dag? De 24-70 en de 35-150… en dat voor een groothoek-liefhebber…  Ik ben vooral erg gecharmeerd van de bruikbaarheid van beide zooms, maar ook die rappe autofocus, de stabilisatie en de heerlijke frisse beelden die ze opleveren! Ben ik nu wijzer geworden van deze lenzentest? Ik ben bang dat mijn keuze nu alleen maar moeilijker is geworden, beide objectieven zijn geweldig. Maar ook de 15-30 is en enorme aanrader! Nog even de complimenten voor de organisatie, alles was zo goed geregeld, de freerunners van Snapmasters waren top en ook de wandeling langs de iconische architectuur van Rotterdam was super! Wanneer is de volgende testdag? Ik ben weer van de partij!

Lees Ook de reviews van de andere deelnemers op Zoom.nl https://zoom.nl/artikel/partner/26579-een-dag-vol-spektakel-tijdens-de-tamron-objectieven-testdag.html

Close
Go top
error: Content is protected !!