Onlangs ontving ik van Transcontinenta, een Tamron 10-24 met het verzoek of ik hem wilde testen en mijn bevindingen zou willen opschrijven. Inmiddels heb ik de lens twee weken in mijn bezit gehad en ben ik meerdere keren onder verschillende omstandigheden ermee op pad geweest. Hieronder een verslagje van mijn ervaringen met deze lens.

Tamron 10-24mm F/3.5-4.5 DI II VC HLD

Bouw

Allereerst de bouwkwaliteit, een robust blok lens, solide, vast, en voelt alsof het tegen een stootje kan. Persoonlijk vind ik het een mooie lens en hij voelt heerlijk in combinatie met mijn body. Vind ook de afwerking met het matte zwart erg mooi. Wat daarnaast opvalt is de twee knoppen aan de zijkant, best wel grote knoppen moet ik zeggen. Maar na een paar keer met handschoenen aan de camera te hebben bediend ervaar ik de grootte van de knoppen een enorm pluspunt! Zelfs met handschoenen aan is de lens eenvoudig te bedienen.

ISO 100, 10 mm, 4 sec. f/11
Blij dat de lens stof en waterdicht is

Scherpte

De eerste knop is voor de AF aan of uit te zetten. Maar de autofocus is ook ten alle tijden handmatig aan te passen door aan de ring te draaien. Een van de dingen die ik mij afvroeg was hoe scherp de lens zou zijn. Daar raakte ik zeker niet teleurgesteld in. De lens is moeiteloos scherp te krijgen en de autofocus werkt snel en accuraat. Ik ben geen echte pixelpeeper maar op 100% kan je de kleinste takjes van de bomen goed zien en dat is voor mij voldoende. Als landschapsfotograaf fotografeer ik meestal op wat kleinere diafragma-openingen en daar is ook waar de lens het best presteert. Op f8 en f11 is hij superscherp maar ook op 10 mm en f4 is hij lekker scherp te krijgen. Langs de randen is het op alle diafragma’s iets minder maar dat was ook te verwachten in deze prijsklasse. 

ISO 100, 24 mm, 0,6 sec. f/11

VC

De tweede knop is voor de VC aan of uit te zetten. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik in eerste instantie mij afvroeg wat een groothoek lens met VC (Vibration Compensation) zou moeten maar ook daar ben ik aangenaam verrast… Ik fotografeer vaak vanaf het statief maar zo nu en dan zonder en daar is Stabilisatie erg handig. Omdat ik geen VC gewend ben moet ik ook eerlijk zeggen dat ik wel eens vergat om het uit te zetten als de lens op het statief gezet werd. Maar goed dat lag dus niet aan de lens… 😉 

ISO 100, 20 mm, 1/4 sec. f/11
Fijn dat je kunt inzoomen bij dit soort details

Zoombereik

Ik ben erg te spreken over het zoombereik van deze lens. 10 mm is lekker wijd op een crop-sensor en als je dan helemaal kunt inzoomen naar 24 mm is een luxe voor als je wat dichterbij wilt komen. Of iets minder het effect van de extreme groothoek wil benutten. Ook daar is de lens lekker scherp. Natuurlijk heb je op 10 mm nogal last van vervorming. Dat valt natuurlijk allemaal te corrigeren met behulp van software maar dat houdt ook in dat je flinke stukken beeld gaat missen bij de correctie. Alle andere groothoeklenzen hebben ook last van deze vervorming, dat is aan de ene kant de charme van zo’n objectief en het zorgt vaak voor meer perspectief in je beelden. Bij bijvoorbeeld gebouwen moet je er goed mee opletten. De vervorming wordt minder naarmate je inzoomt naar 24 mm.

ISO 2500, 10 mm, 1/200e sec. f/11
Uit de hand genomen vandaar de hogere ISO

Flare

De meeste groothoek lenzen hebben last van flare. Als je tegen een felle lichtbron in fotografeert heb je dan soms last van interne reflecties van de lens. Dit uit zich in gekleurde cirkels in het beeld tegenover de plaats waar de felle lichtbron is. De lensgaat prima om met dat soort reflecties, als het er al is dan is het eenvoudig weg te krijgen in de nabewerking. Tot nu toe heb ik alleen maar kleine reflecties gezien. Voor mij een erg fijne kwaliteit omdat ik regelmatig met tegenlicht fotografeer. 

Een ander ding dat ik waar ik benieuwd naar ben is wat voor soort sunstar de lens geeft. Ik heb enkele dagen moeten wachten voordat ik daar uitsluitsel over kreeg omdat het weer niet echt lekker meewerkte. Uiteindelijk gaf de Tamron (bij felle lichtbronnen en f13 of hoger) een mooie sunstar met 14 punten.

ISO 100, 10 mm, 10 sec. f/16
Mooie sterretjes toch?

Conclusie

Ik vind het een fijne lens, zit heerlijk op mijn body, geeft een goed gevoel dat ie tegen een stootje kan (ik ben meestal niet zo voorzichtig met mijn lenzen) En de lens geeft heerlijk frisse scherpe beelden, het zoombereik is top en je krijgt veel waarde voor je. Al met al heb ik de lens twee weken in mijn bezit gehad en ik raakte er aan gehecht het is dat hij teruggestuurd moest worden…

Mocht je deze, of andere lenzen van Lensbaby, Samyang, Tamron of Zeiss willen proberen kun je natuurlijk gebruikmaken van www.probeerservice.nl Je kunt daar een lens voor een tijdje huren en als je besloten hebt om over te gaan tot kopen bij een erkende Tamron dealer kan je het volledige huurbedrag terug claimen… Daarnaast betaal je geen borg, is alles volledig verzekerd en krijg je een retourlabel voor PostNL een mooie manier om lenzen te kunnen uitproberen en of huren.

Ik hoop dat je wat aan de review hebt gehad zoals ik al zei ben ik geen pixelpeeper maar ik heb de lens gebruikt zoals ik normaal zou doen. En gelukkig waren er mooie omstandigheden om er veel op uit te gaan met de lens. 

ISO 100, 21 mm, 2,5 sec. f/11

Pluspunten

           •          Goede beeldkwaliteit

           •          Groot zoombereik

           •          Goede autofocus

           •          Degelijk gebouwd

           •          Stof- en vochtbestendig

           •          Met beeldstabilisatie

ISO 100, 10 mm, 1/320 sec. f/8
Ook op f8 heerlijk scherp!
ISO 100, 10 mm, 1/13 sec. f/11
Wijds uitzicht op 10 mm
Close
Go top
error: Content is protected !!