Review NiSi M75 filtersysteem

Onlangs kreeg ik het verzoek of ik de NiSi M75 filterset wilde testen. Deze compacte filterset en houder zijn speciaal ontwikkeld voor ‘mirrorless’ camera’s en geschikt voor objectieven met een filtermaat tussen de 40.5 en 67 mm. Door mijn ervaringen reageerde ik redelijk sceptisch; filters? Serieus? Wie gebruikt dat nog? Maar goed, ik was wel in voor het experiment en na ontvangen van de spullen ging ik snel aan de slag.

Filterset

Het is alweer enkele jaren geleden dat ik een filterset aanschafte. En inmiddels gebruikte ik die zeer sporadisch tijdens mijn fotografieproces. Teleurgesteld wellicht? Teveel gedoe? Dat zou best eens kunnen. De set die ik heb heeft een aantal nadelen. En het eindresultaat was daardoor niet altijd naar mijn zin. En toen leerde ik andere technieken en verdwenen de filters in een donker hoekje van mijn tas…

Mijn eerste poging was meteen raak, ik was op een locatie dicht bij huis, een die ik vaak bezoek maar had nu, gezien de windrichting, eens een andere compositie in gedachten. Ik gebruikte de Tamron 17-28 F/2.8 Di III RXD op een Sony A7II.

8 seconden F18, ISO 50 18 mm Tamron 17-28 F2.8, Sony A7RII. Gebruikte Filters; NISI 0.9 ND (3 stops), polarisatiefilter en NISI Medium Nano IR GND8(0,9) gradueel filter.

Gebruikte filters

Omdat ik beweging in de lucht wilde, gebruikte ik het NiSi 0.9 ND (3 stops) filter in combinatie met het NiSi Landscape CPL polarisatiefilter en het NiSi Medium Nano IR GND8(0,9) gradueel verloopfilter. Eerst compositie bepaald, toen was het even wachten totdat de zon zich liet zien en; klik! Eenmaal thuisgekomen kon ik in eerste instantie mijn ogen niet geloven; bijna geen kleurzweem terwijl ik drie filters had gestapeld! Dat was ik zeker niet gewend! En ja, ook nog loeischerp. Dit verpletterde al mijn verwachtingen over filtersets. Dit was echt ‘getting it right in camera’. De file was goed belicht en ik hoefde alleen maar wat basale wijzigingen te maken. Ik was in no-time klaar met de post-processing.

Verwachtingen – overwegingen

De verwachtingen schoten direct omhoog. Snel probeerde ik meer shoots te plannen maar het weer wilde niet goed meewerken. In de tussentijd inspecteerde ik de NiSi M75 filterhouder. Deze was bij mijn eerste gebruik ook positief opgevallen. Stevig, eenvoudig te bevestigen en je voelt gewoon de kwaliteit. Ook de glazen filters en hun meegeleverde pouch stralen kwaliteit uit. Ik begin zo langzaamaan zo’n setje te overwegen.

Ervaringen

Gelukkig kon ik er toch nog een paar keer op uit om te zien of mijn eerste ervaringen geen toeval waren. Tussen de regenbuien door een piertje fotograferen. Hier was een uitgelezen kans om een langere sluitertijd te proberen. Dus heb ik ook hier weer veel filters gestapeld om zodoende toch een wat langere sluitertijd te creëren.

Polarisatiefilter

Ook het polarisatie effect van het NiSi Landscape CPL filter was op 17 mm nog steeds erg goed! Vaak wordt geadviseerd geen polarisatiefilter te gebruiken als je op zo’n groothoek schiet maar hier was het systeem erg vergefelijk. Probleemloos geschoten op 17 mm. Ook de vignetering is dik in orde.

3,2 seconden F11, ISO 50 17 mm Tamron 17-28 F2.8, Sony A7RII. Gebruikte Filters; NISI 0.9 ND (3 stops), polarisatiefilter en NISI Medium Nano IR GND8(0,9) gradueel filter.

Filterhouder

Daarnaast was ik erg verrast door de filterhouder, nu begreep ik ook waar mijn eerdere frustratie vandaan kwam. De filterhouder van de NiSi M75 is gewoon van een veel hogere kwaliteit. Eenvoudig het ronde polarisatiefilter bedienen terwijl die in de houder zit en ook zitten alle filters dicht op elkaar. Aan alles kan je merken dat er goed over is nagedacht en dat de uitvoering van hoge kwaliteit is en dat merk je dan ook in het gebruik. Het doet waar het voor is gemaakt en dat doet het dan ook erg goed.

1/40e seconden F11, ISO 50, 17 mm Tamron 17-28 F2.8, Sony A7RII. Gebruikte Filters; NISI polarisatiefilter en NISI Medium Nano IR GND8(0,9) gradueel filter.

Conclusie

Een aanrader! Het NiSi filtersysteem doet wat filtersystemen beloven, alleen deze maakt het waar! Als je een mirrorless camera hebt en je bent op zoek naar een filtersysteem zoek dan niet meer verder; NiSi M75!

(dit artikel is eerst verschenen op Natuurfotografie.nl)

Close
Go top
error: Content is protected !!